To die for

Naturell yoghurt, sirap, valnötter och hasselnötter.

Studentvariant: (när jag inte är hemma hos föräldrarna)
A-fil, havregryn och sirap.


TIPS

Billigt, gott, snyggt, nyttigt och går att äta till det mesta. Dessutom kissar man rött, jag menar hur festligt?
I GIVE YOU - kokta färska rödbetor!

Smakar inte alls som räfflade på burk. I alla fall, man köper ett gäng knölar och sen kokar man dem i 40-50 minuter med "skal" på. Man kan sen känna efter om de börjat mjukna lite.. Sedan häller man av vattnet och låter dem svalna. Då kan man sedan ta en kniv och dra bort "skalet". Går att äta direkt eller förvara i kylskåpet.

Skitgott att göra en sallad av det här tillsammans med valfri sallad och typ fetaost eller liknande. Och lite pinjenötter eller nåt. NOM




Paprika/chili-kyckling

Bästaste creme fraichen! Ganska stark though.

1 burk paprika&chili-creme fraiche
2 kycklingfiléer (jag använde färska)
hackad purjolök
hackad röd paprika


skär upp och stek kycklingen i smör eller olja, häll ganska snart i löken och sedan paprikan och sen creme fraichen. låt det stå och puttra till sig ett tag. ät med ris (om man är mindre lat än vad jag är) eller broccoli.


hjärtformade scones

det här behöver du. receptet räcker till  8st scones

3 dl mjölk
100 g smör
7-8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt

1. sätt ugnen på 225grader

2. blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål

3. skär smöret i små bitar och blanda det ner det i skålen

4. häll i mjölken och blanda

5. dela degen till 8 mindre bitar

6. platta till bitarna och forma sedan till ett hjärta (om du nu vill det)

7. lägg delarna på ett bakplåtspapper på en plåt och gör två hål med en gaffel

8. grädda i ugnen i 10 minuter

9. KLAR
T! ät med ost och marmelad, eller med vispad grädde och sylt (min favorit så klart haha)






nyttiga chokladbollar

3dl osaltade solrosfrön
2-3msk rapsolja
1 tsk honung
3 dadlar, urkärnade
2 msk kakao
2 msk kallt kaffe

1. mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer eller matberedare.

2. rulla till små bollar som du sedan rullar i kokos eller hackade nötter.


ASVIKTIGT att det är osaltade solrosfrön. jag råkade nämligen ta saltade.. haha smakade väl inte sådär jättegott enligt mig. mamma sa dock att det var dom godaste chokladbollarna som hon ätit!



Tomatpesto

okej det här är ingen maträtt och det är lite dyrt att göra, men när det är löning/låning får man unna sig!

75g parmesan
150g soltorkade tomater
75g solrosfrön
1-1½ dl olivolja
2 vitlöksklyftor
svartpeppar + salt

1. riv parmesanosten och strimla tomaterna

2. mixa tomaterna i en matberedare/mixer

3. häll i parmesanostoch solrosfrön

4. häll i lite olivolja i taget medan du mixar

5. pressa i vitlök och ha i salt och peppar

6. mixa lite till och njut sedan med pasta eller ät det till vad du vill.

mmm-mm-mmm

Tomatsoppa

Den här soppan är väldigt enkel att göra och den är mycket god! och billig också för den delen.

1 burk krossade tomater
1 1 st buljongtärning
1 1 st gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2.5 2.5 dl vatten
0.5 0.5 dl grädde
0.5 0.5 kruka basilika (eller torkad basilikakrydda. oregano funkar också)
Salt
Peppar

1. fräs lök och vitlök i en liten kastrull.

2. Häll i tomaterna, buljongträningen, vattnet grädden och basilikan.

3. Salta och peppra.

4. KOKA.

5. MIXA till en slät soppa.

6. ÄT och NJUT.




den godaste kladdkakan jag ätit

jag ÄLSKAR den här kakan, man måste smaka den för att känna skillnaden mellan vanlig kladdkaka och denna. istället för kakao har man i 200g smält choklad och det gör verkligen sitt, ae ni måste testa att göra den här!!

200g smör
200g mörk blockchoklad
4 ägg
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

1. smörj och bröa en form med avtagbar kant, ca 21 cm i diameter
2. smält smöret i en kastrull och bryt ner chokladen. dra av kastrullen från plattan och låt chokladen smälta i smöret typ
3. vispa ägg och socker pösigt och rör ner chokladsmeten
4. blanda mjöl och bakpulver i en separat skål och rör sedan även ner det i smeten
5. i me't i formen och in i ugnen i drygt 12 minuter i 225 grader

låt kakan stå i kylen över natten och käka den dagen efter (eller när den blivit kall), ju längre man väntar ju godare är den. ät med grädde eller vaniljgrädde! jag gillar inte vanlig grädde så jag brukar blanda ner lite vaniljsocker i så smakar det vanilj hehe

receptet är taget från min kladdkakebok och här är en bild på den från boken:


chili con carne

det här receptet är från mammas handskriva receptbok och jag har alltid älskat detta. testade att göra det själv nu hemma och det blev gott!

minst 4-5 portioner
2 gula lökar
ca 400g köttfärs
1 grön paprika
1 buljongtärning
1 burk krossade tomater
2 burkar vita bönor
1 buljongtärning
2 vitlöksklyftor
salt, svartpeppar, chilipulver (mejram)

1. fräs löken och paprikan och sedan även köttfärsen i en stekpanna
2. häll över allt i en stor kastrull och häll på ca en halvliter vatten och en buljongtärning. krydda och häll i de krossade tomaterna och vitlöken och låt allt detta koka svagt i ca 20 min
3. häll i bönorna och låt det småkoka i ca 5 min. klart!

man brukar väl äta ris till men jag tycker det är minst lika gott att äta som det är (fast med lantbröd är det nog det godaste) och jag är nog lite för lat för att koka ris..


RSS 2.0