ursäkta..

..för ganska usel uppdatering (i alla fall från min sida, vi är ju två här) men det enda jag äter är typ det här nedan nu för tiden. älskar bönor, älskar spenatstuvning, älskar kokt ägg och morötter kokta i buljong. varför inte smälla ihop allt detta på en och samma tallrik liksom? spenat och ägg är ju hur gott som helst ihop.

nu har jag precis gjort ett storkok chili con carne så det kommer väl upp snart, sitter och smaskar nu!


Misosoppa/sushipics

Inte direkt... vi gjorde sushi igår och så skulle vi göra misosoppa till förrätt. hade inte riktigt alla ingredienser så det blev grönsaksbuljong och färska skivade champinjoner som fick koka länge. helt seriöst så var det riktigt gott, tänkte lägga upp detta recept som skämt men nu när jag tänker efter så blev det ju faktiskt gott. eller så var vi bara väldigt hungriga heheh
här är lite bilder på sushin i alla fall!


stekta äpplen

det här är så himla gott!! och går att äta i yoghurt, på gröt, till pannkakor eller bara äta som dom är.
här kommer bilder som visar hur ni ska göra:

amerikanska pannkakor

som med allt annat finns det tusen olika recept för amerikanska pannkakor också. Här är i alla fall det som jag gjorde senast och det blev väldigt gott!

4 portioner (blir typ 10-12st)

2,5dl vetemjöl
2tsk bakpulver
0,5tsk salt
2msk socker
1 ägg
2,5 dl mjölk
2msk smör

1. Bland ihop vetemjöl, bakpulver, salt och socker i en skål

2. smält smöret. 

3. blanda ägg och mjölk i en annan skål.

4. häll i smöret i mjölk/öggblandningen.

5. rör ihop allting försiktigt.

6. STEK typ 10cm stora pannkakor med smör i en stekpanna.

7. ät med bär, banan, stekta äpplen* och lönnsirap, eller varför inte med jordgubbar och glass?!

*receptet på stekta äpplen kommer i inlägget efter



kvarg ..igen

okej, här kommer ett kvargtips igen. men det är så jäkla bra. massa protein i, och det gillar vi ju!

några skedar kvarg
frusna bär
hasselnötter
sötmandel
gojibär
valnötter

mmm-mm-mmmmm!

så här ser paketet med kvarg ut, köpt på lidl för cirka 13kronor.

kvargshake

Det här receptet räcker till många personer eller till flera dagar. 

500g kvarg (bästa finns på lidl, typ 13spänn)
1-2 bananer
2dl blåbär (eller några andra bär du gillar)

MIXA 

häll i lite mjölk eller yoghurt om konsistensen blir för tjock.

häll sedan upp det i ett glas och toppa med nötter och gojibär om du har, hehe.

Lax med thaismak

Snabbt, enkelt och gott.

ca 3 pers
3 laxfiléer
sockerärtor
en halv rödlök
grön curry (här användes keldas thai green curry på tetra)
ca 1 dl matlagningsgrädde

1. hacka löken och stek den tillsammans med laxen tills laxen blivit nästan klar
2. häll i curryn, matlagningsgrädden och sockerärtorna och låt det stå och puttra ett tag
3. servera med ris :)


Omelett

Finns ju flera olika varianter av detta recept, här kommer ett!

2 ägg
2msk vatten/mjölk/grädde
salt
peppar

1. vispa ägg, vatten/mjölk/grädde, salt och peppar i en skål.

2. Antingen kan man blanda ner fyllningen i smeten, eller så lägger du fyllningen efter att du hällt smeten i en stekpanna.

3. stek på medelvärme och se till så att omeletten inte fastnar.

Här kommer tips på vad som är gott att ha i en omelett

parmesan, ost, ruccula, körsbärstomater, chorizo, spenat, fetaost, oliver, svamp, vitlök, bönor, lök, paprika, chili

det går att ha i allting typ! bara att ta det man har hemma i kylskåpet och blanda som man vill. Perfekt när man inte vet vad man ska äta och inte orkar går och handla. 





Ias frukttårta

Fräsch och god tårta, snygg är den också...

Pajbotten:
200g smält smör
5 dl vetemjöl
knappt ½tsk bakpulver
½ dl socker

Fyllning:
3-5dl creme fraiche
1 msk vaniljsocker
1 dl florsocker

Frukt, välj fritt mellan exempelvis banan, kiwi, blåbär, mandariner på burk, hallon, jordgubbar osv

"Glasyr":
2dl aprikosmarmelad

1. Gör pajbotten, blanda alla torra ingredienser och häll sen över det smälta smöret. Grädda i 20 minuter i 200grader i en stor rund form

2. Blanda ihop fyllningen, sikta florsokret så att det inte blir klumpar. Om man använder mer än 3dl creme fraiche får man smaka av med florsocker och vaniljsocker så att det blir jämnt.

3. Skär upp frukten och garnera som man vill

4. Värm upp aprikosmarmeladen med vatten i en kastrul och pensla över pajen.

5. In i kylen och låt svalna. Njut!


(inte helt klar på bilden, glasyren saknas)

hallongrottor

klassiska, lätta att göra också. hade i drottningsylt istället för hallonsylt men det går med vilken sylt som helst :)

4½ dl mjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 gram smör
sylt

1. sätt ugnen på 200 grader och blanda alla ingredienser utom smöret i en skål eller en matberedare. skär smöret i mindre bitar och blanda ner det, arbeta ihop det till en deg. är det för smuligt kan man ställa in det i kylen ett tag så är det lättare att forma sen

2. forma till bollar, ungefär 2cm i diameter, och tryck till som en liten grop i mitten. lägg i lite sylt där i

3. skjuts in i ugnen i ungefär 10 minuter - klart!


bilden är från innan de varit i ugnen

Asgott bröd

1 paket jäst
3/4 liter ljummet vatten
1 msk salt
1-2 msk olja
2 liter mjöl (vetemjöl, eller nåt annat om man nu vill det)

1. smula ner jästen i en bunke.

2. häll i lite av vattnet och rör tills jästen har lösts upp.

3. häll i resten av vattnet och lägg i salt, olja och nästan allt mjöl.

4. arbeta ihop degen med en trägaffel, eller med händerna om man vill.

5. lägg degen på en diskbänk/bakbord och knåda in resten av mjölet. knåda ungefär i fem minuter. Degen ska bli ganska fast. När den inte längre klibbar är den färdig.

6. dela degen i två delar. Dela sedan varje del i 10 små bitar och forma till runda eller ovala bullar.

7. Lägg dom på en plåt och låt dom jäsa i 20-30 minuter. 

8. Sätt ugnen på 250 grader.

9. Grädda i mitten av ungnen i 15-20 minuter. 


Soppa

en halv färsk broccoli
två nävar färsk spenat
några basilikablad
2 vitlöksklyftor
salt 
peppar

1. Koka broccolin 

2. häll i dom andra ingredienserna 

3. Mixa 

4. Häll i en skvätt grädde

5. Om du vill, toppa med ett kokt ägg.


snodde bilden och receptet HÄR.

"Felix konfirmationssallad"

Den här salladen åt jag på min kompis Felix konfirmation, därav namnet.. hehe.

2 burkar svarta bönor
1 rödlök
1 röd paprika
1 grön paprika
200g rostade salta mandlar

Salt
Peppar
Vinäger
Olivolja
Honung
Dijonsenap

1. Hacka löken och paprikan i småsmå bitar. 
2. Rosta mandeln i olivolja i en stekpanna. 
3. Gör en dressing på vinäger, olivolja, salt, peppar, honung och dijonsenap.
4. Blanda ihop allting i en fin skål och servera. 




Sojakorv Stroganoff

Det här receptet är för fyra-sex personer

1 burk krossade tomater
1 gul lök
2-3 msk tomatpuré
Ett paket sojakorvar
1dl grädde eller creme fraiche
salt
peppar
chili

1. Hacka löken och korven.

2. Bryn löken och korven i en stekpanna. 

3. Häll på tomaterna och rör om.

4. Häll i grädden/creme fraichen och sedan tomatpurén. 

5. Krydda och låt koka i ungefär 5 minuter.

"Cheries citronlyx"

1dl citronsaft
5dl grädde
1dl socker

Pressa fram 1dl citronsaft. Häll grädde och socker i en kastrull. När det börjar koka ska det göra det i 3 minuter. Lyft sedan undan kastrullen och rör ner citronsaften.
Häll upp i fina glas och ställ det kallt.


Det blir som citronpannacotta, fast utan gelatin. En vegetarisk pannacotta helt enkelt.

Linssoppa

250g röda linser
1 liter grönsaksbuljong
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tomater
½ citron 
2tsk koriander eller spiskummin

Hacka och fräs löken, ha i tomaterna, buljongen och linserna. Låt sedan allting koka i ungefär 15 minuter. Tillsätt kryddorna och eventuellt salt. Avsluta med att pressa i citronen. 

Ät tillsammans med något gott bröd, helst nybakat.



(hittade bilden här)

bönbiffar

Det är receptet räcker till ganska många biffar, men dom går att frysa ner så det är bara bra.

1-2 burkar bönor (jag brukar ta två olika sorter. ex. kidney och svarta)
en gul eller en röd lök
en vitlök
salt
peppar
chili eller en tsk sambal oelek
(valfria kryddor som du gillar)
vetemjöl
olja

1. Börja med att skölj bönorna noga i vatten. Häll dom sedan i en plastbunke och mixa med en stavmixer. Mixa inte för mycket, det ska vara "bönbitar" kvar, alltså inte en helt slät smet. 

2. Hacka löken och bryn den i stekpannan, pressa ner en vitlök. 

3. Häll i lökblandningen i bönsmeten och rör om. Blanda ner salt, peppar och chili/sambal oelek. (Egentligen kan man krydda med vad som helst, ta kryddor som du gillar. en variant är att hälla i en tsk spiskummin).

4.Forma smeten till lagom stora biffat, eller bullar om man vill det. Doppa dom i vanligt vetemjöl och sedan i lite olja (blir rätt kladdigt).

5. Sedan ska biffarna stekas, först på hög värme så att de får lite stekyta, men sänk efter ett par minuter. Låt dom steka en stund, dom blir inte alltid fasta, men det viktigaste är att dom är varma rakt igenom. 

NJUT. man kan äta biffarna till vad som helst typ, jag föredrar klyftpotatis och ugnsbakade grönsaker. nom!

Laxpasta med pesto

Jag är löjligt och hopplöst såld på pastarätter. Pasta, lax och pesto är en väldigt god kombination. Får inte nog av detta! Man kan dessutom byta ut laxen mot kyckling om man vill, nästan precis lika gott. 

för en person:
Valfri pasta (helst tagliatelle, rigatoni eller papardelle)
En laxfilé, jag använde såna man köper i portionsförpackningar
Grön pesto
Matlagningsgrädde
Timjan
Salt och peppar


Koka upp pastan samtidigt som du steker laxen. Krydda laxen med salt, peppar och lite timjan. Efter ett tag har du i matlagningsgrädde (så att det blir lite som en sås) och ungefär 1-2msk pesto (beroende på hur mycket smak man vill ha). Låt det "smörjas ihop" så det som sagt blir som en sås, eller i alla fall så att det blir lite krämigt.
Häll av pastan och häll i det som är i stekpannan i kastrullen och rör om lite. Servera!



enkel grön ärtsoppa

Grön ärtsoppa är så otroligt gott, och precis som med morotssoppan kan man ha i lite vad man vill. Finns många lyxvarianter på den gröna ärtsoppan men den här är enkel och med få ingredienser!

Ca 2 personer
2-3 dl/typ 150g frysta ärtor
1 grönsaksbuljontärning
Schalottenlök
Matlagningsgrädde
Grädde
Kryddor (salt, svart och vitpeppar, lite chili, timjan och lite soya)
Creme fraiche


1. Hacka löken (man kan använda gul lök också, men jag har fastnat för schalottenlök...) och koka upp grönsaksbuljonen i ungefär en halvliter vatten.
2. Häll i ärtorna och löken i buljongen, låt det koka ett tag (tills ärtorna är mjuka)
3. Mixa allt med en stavmixer eller liknande
4. Koka upp igen och ha i lite matlagningsgrädde och vanlig grädde, ungefär 1-3 dl beroende på hur man vill ha det. Krydda lite hur du vill.
5. Servera med en klick creme fraiche i, hur gott som helst :)


Många använder pepparrot i creme fraichen, det blir en väldigt god kombination.


världens godaste morotssoppa

den godaste soppan jag vet! hur lätt som helst att göra är den också. man kan ha i nästan vad man vill, ex kan man använda gul lök eller schalottenlök, man kan krydda lite hur som helst och man kan utesluta kvarg och liknande om man vill det. perfekt när man inte har så mycket saker hemma! grunderna är ju morötter, lök och buljong i princip. 

några morötter (4-5 beror på hur stora dom är)
1 buljongtärning (grönsakssmak, haha)
1 gul lök
1 vitlök
1-2dl grekisk yoghurt/kvarg/creme fraiche
chili
salt & peppar

1. hacka morötter och lök och stek i stekpannan en stund, pressa ner en vitlök. medan dom steks ska du koka upp ½ liter vatten i en kastrull, ha i buljongtärningen och en halv chili (eller sambal oelek). när morötterna och löken har steks några minuter ska de ner i kastrullen.
2. koka tills morötterna är mjuka. häll soppan i en mixer (blir bäst konsistens om man har en såndär magic bullet, hehe. men funkar med stavmixer och matberedare också). ha i typ 1-2 dl creme fraiche, turkisk yoghurt eller kvarg, salta och peppra och sedan mixa igen. SVINGOTT. lovar. billigt också!



lakritsparfait

Alla som älskar saltlakrits kommer ÄLSKA det här, jag lovar!! smakar som lakritspuck.

3 äggulor
4-5 msk florsocker
2,5 dl vispgrädde
En påse turkisk peppar


1. Vispa äggulor och florsocker hårt!
2. Vispa grädden
3. krossa hela påsen med turkisk peppar
4. häll i krosset i äggulesmeten och häll sedan i grädden.
5. blanda runt och häll sedan i nån form. jag tog en vanlig "matlåda" i plast.
6. låt stå i frysen i 5-6 timmar
7. NJUUUUUUUUUT.

ni som inte gillar lakrits kan byta ut turkisk peppar mot i princip vad som helst. exempelvis bär!

cornflakeskakor

Allt du behöver är:
200g choklad. ljus eller mörk. (jag tog 100ljus och 100g mörk)

25g kokosfett eller 2msk olja
4dl cornflakes
2dl kokos

smält chokladen i mikron eller i vattenbad tillsammans med kokosfettet/oljan. när allt är smält så häll i cornflakes och kokos. BLANDA. lägg allt i bullformar. låt dom STELNA. och sen ÄT.


RSS 2.0