hemgjord choklad mousse

förstår inte varför folk envisas med att köpa choklad mousse-pulver. det är hur enkelt som helst att göra egen mousse, och det smakar asmycket godare.

det här behöver du till choklad mousse som räcker till fyra personer:
100g mörk choklad
2st äggulor
2,5dl vispgrädde
0,5dl starkt kaffe (kan uteslutas)
3msk florsocker (kan uteslutas)

1. smält chokladen. låt den svalna lite
2. ..innan du lägger i äggulorna, en i taget.
3. låt smeten svalna.
4. rör ner kaffe och florsocker om du nu vill ha i det.
5. vispa grädden, men inte för hårt. rör sedan ner grädden i chokladsmeten och blanda försiktigt.
6. lägg upp i fina skålar/glas och låt stå i kylskåp i en timma.

asgoda köttbullar

Det är inte svårt och även mycket godare och nyttigare att göra egna köttbullar än att köpa färdiga. Dessa är mina favoriter, jag som bor själv fryser ner dem i portionspåsar så det är jättesmidigt att ta upp hur mycket man vill ha. Det som gör att dessa är asgoda köttbullar och inte vanliga köttbullar är timjan!

Ca 50 stycken

800 gram köttfärs
1 dl matlagningsgrädde
½ dl ströbröd
1 ägg
2 msk gul lök
salt, svartpeppar
piffi allkrydda, timjan

1. blanda ströbröd och grädden och låt det stå och svälla i ca 10 minuter

2. blanda ner hackad lök, ägget, köttfärsen och kryddorna och rör om ordentligt.

3. vät en skärbräda och även händerna, rulla dem och lägg upp dem på skärbrädan

4. stek först på ganska hög värme (dock inte högsta) för att få en bra yta på dem och sänk sedan ganska snabbt till lite lägre. klart!


spenatsoppa

Spenatsoppa är nostalgi för mig, det känns som man fick det när man gick på dagis. Gjorde i alla fall det idag och det blev hur gott som helst! I alla fall om man älskar spenat. Gick jättesnabbt och lätt att göra.

För 2 pers:

ca 150 gram spenat (jag använde den frysta hackade bladspenaten från findus)
En halv gul lök
4 dl grönsaksbuljong (jag hade ingen hemma så jag körde på 3 dl vatten och lite kycklingbuljong, gick jättebra)
0,5 dl matlagningsgrädde
2 ägg
salt & peppar
mjöl till redning

1. Hårdkoka äggen. Skala och finhacka löken och fräs den på låg värme tillsammans med spenaten och lite smör i en kastrull

2. När spenaten är tinad, häll i buljong och matlagningsgrädde. Koka upp det och låt det puttra i några minuter. Om man vill reda av soppan, blanda lite mjöl med kallt vatten och häll sen i det i kastrullen och låt det stå några minuter till. Ha i salt och peppar och smaka av.

3. Skär upp äggen i halvor eller liknande och servera i soppan. Klart!

(Man kan ha muskot i också som krydda, hört att det ska vara gott)


rostad rotfruktssoppa

Här är allt ni behöver till denna utsökta soppa!

för 4-6pers

2st gula lökar
300g morötter
500g palsternacka
3 vitlöksklyftor
olja
svartpeppar
grädde
vitvinsvinäger (kan uteslutas)
krutonger 

1. sätt ugnen på 250 grader.

2. skala palsternackorna, morötterna, lökarna och vitlöksklyftorna. skär rotfrukterna och lökarna i  grova klyftor. lägg allt i en långpanna, lägg på vitlöksklyftorna och ringa över lite olja. rosta i mitten av ugnen i 20 minuter.

3. koka upp 1,3 liter vatten och två grönsaksbuljongtärningar. 

4. lägg i rotfrukterna i kastrullen och mixa allt till en slät soppa.

5. tillsätt ½dl grädde och 1msk vitvinsvinäger. ös i hur mycket svartpeppar du vill. om det behövs så späd ut med vatten. låt sedan soppan sjuda i några minuter på svag värme.

6. servera soppan i en fin skål och toppa med ett gäng krutonger.

7. frys in det som blir över och käka en annan dag, eller bjud över nåra hungriga vänner.

RSS 2.0